https://led4auto.com/image/cache/catalog/blog/worklights/led-farove-front-1170x600.jpg

Свързване на LED фарове

  • 0202 JanJan 2021202120212021
  • |   0 Коментари

В тази статия ще дадем общи насоки за електрическото свързване на допълнителни светодиодни фарове.


След като вече е монтиран фара, предстои неговото свързване към електрическата инсталация. Той ще бъде свързан към плюса и минуса на инсталацията. При леки автомобили плюса е най-достъпен при акумулатора, а минуса навсякъде към купето.


За да няма къси съединения и проблеми с оголени жици, препоръчваме първо да откачите акумулатора, като първо е минуса, a след това плюса.

КАБЕЛИ

Избора на подходящ кабел е важен, особено при напрежение 12V и голям ток, колкото по къс и дебел е кабела, толкова по добре.

Ако е тънък, при големи токове в кабела ще има загуби на мощност. Същото важи и за дължината, колкото по-дълъг е, толкова повече загуби ще има в него.

Избора на проводник може да се направи с оглед мощността на фара, т.е. необходимия му ток за да свети с максимална мощност. Този ток се намира, като обявената от производителя мощност се раздели на напрежението на инсталацията.

мощност / напрежение =  ток

Например фар с мощност 120W, ще работи с ток:

120 / 12 = 10 А

120 / 24 = 5А


В показаната по долу таблица може да се види ориентировъчно, необходимото сечение за проводниците, като се знае необходимия ток и приблизителната им дължина. Ако дължината на кабела ще е голяма, хубаво е да се увеличи и сечениетоНе пречи да се използва проводник с малко по-голямо сечение от засеченото в таблицата.


БУШОН


Много важно нещо при електрическите инсталации е бушона. Задължително сложете бушон на плюсовия проводник, особено ако ще се свързвате директно към акумулатора. За да не изгаря бушона при нормална употреба, неговия ток трябва да е близък, но малко над необходимия за фара. Препоръчваме мощните фарове да имат отделен бушон, съобразен с необходимия за фара ток.
РЕЛЕ

Да се използва реле или не?

За да се управлява голям ток е необходим голям ключ (шалтер). Този ключ трябва да е на удобно място в купето, до него трябва да се прокара кабел от акумулатора, а после от ключа до фара. Кабела трябва да е дебел, за да няма загуби, нали искаме максимума от фара. За да избегнем неудобството от прокарване на дебели кабели, викаме на помощ релето. То може да управлява големи токове, като се командва с тънък кабел и малък ключ.

В случай, че се използва реле, то се монтира на удобно място близо до акумулатора, дебелия кабел се прокарва от плюса на акумулатора до релето и от релето до фара. За управление на релето, се прокарва тънък кабел до ключа, вътре в купето.

Дали да се използва реле, зависи от мощността на използваните фарове и какъв е максималния ток на ключа, с който разполагате. Ако тока на ключа е по-голям от сметнатия, то спокойно може да използвате само него. Единствено трябва да съобразите сечението на кабела. Ако се чудите дали да използвате реле, ориентир е това, че една халогенна крушка за фар е между  55 и 75 вата. Това означава, че фарове с мощност близка, но не по-голяма, спокойно може да се включат директно към заводската инсталация. Това важи в случай, че фара заменя съществуващ, ако се слага като допълнителен, релето е задължително.

За мощните фарове тип шина или бар, релето е необходимо, особено ако се предлага в комплекта.ВРЪЗКИ


Използвайте конектори, където е възможно, с цел по-лесно монтиране или демонтиране, ако се наложи. В този случай използвайте конектор, който е устойчив на вода и прах.

Свързването на кабелите към купето и акумулатора може да се осъществи посредством така наречените, кабелни обувки.При прокарването на кабелите придържайте се към следното:

  • да са възможно най-къси и добре закрепени.

  • да не минават покрай детайли с висока температура

  • да са далеч от движещи се детайли.

  • да имат възможно най-малко връзки

  • използвайте различни цветове (червен за плюс, черен за минус, жълт за управление на релето и т.н.)

  • изолирайте много добре връзките, може да използвате изолационна лента или термосвиваем шлаух.


Не добре изолираните връзки, могат да са предпоставка за късо съединение или ненадеждна работа на фаровете.

Прикрепете висящите кабели, към купето или към неподвижни детайли. Там където има вероятност от триене, например при преминаване през отвори с ръбове, добре е да увиете кабелите със здрава лента.


В нашия магазин може да намерите готови комплекти за свързване на фарове. Комплекта съдържа изолирани в шлаух кабели със сечение 2,5 мм2, реле 12/24V, ключ и бушон. С помощта на този комплект, свързването на фара е по-лесно, защото имате почти всичко необходимо за монтажа. С показания комплект се правят само две връзки, едната към акумулатора, другата към фара. Най-трудоемкото е да се прокарат кабелите


Комплект за лед фаровеНадяваме се, че статията е била полезна и дълго време ще се радвате на монтираните от Вас фарове.


Лек и безавариен път.

Tags:

0Коментари

За да напишете коментар е необходимоЛогин