https://led4auto.com/image/cache/catalog/blog/worklights/headlamp-main-1170x600.jpg

LED работни лампи 2-ра част, челници

  • 2323 MarMar 2018201820182018
  • |   0 Коментари

Работим, светлината е малко, а ръцете трябва да са свободни, как да си "светнем"? Необходима е лампа, закрепена на удобно място и да свети в ръцете ни. Това място спокойно може да бъде главата.... да, лампа закрепена на главата. 

Скъпи читетели, добре дошли в статията, с която продължавам поредицата за работни лампи. В настоящата статия ще разгледам няколко светодиодни (LED) челници, които спокойно мога да нарека работни.

Защо ги окачествявам като работни?

За мен работна лампа, е такава която предоставя следните функционалности:

-  да свети достатъчно силно, само там където трябва.

- да свети достатъчно дълго време, най-малко докато приключи дейноста.

- употребата да е опростена, т.е. минимум излишни действия и функции при използването й.

- да може да бъде закрепена на възможно-най много места, от където да свети.

 

Специално за настоящата статия подбрах няколко достъпни, светодиодни челници отговарящи на посочените по-горе критерии. Ще се опитам да опиша техните възможности, предимства и недостатъци от гледна точка на посочение от мен критерии за работни лампи.И така, започвам с челника отговарящ напълно на моите критерии, че дори ги надхвърля. Челник произвеждан от немската фирма Berner.


    Конструкция

Както при всеки челник, той може да бъде насочван надолу или нагоре. Различното за него е, че може лесно да се откачи от ластиците и да работи като автономна лампа. Задната част е равна, което позволява да бъде поставен в равнина и насочен, както хоризонтално така и вертикално. За разширяване на възможностите той разполага със силен магнит, с който може да бъде „залепен“ към стоманени повърхности.

Конструкцията на челника е херметически залепена, което го прави устойчив на атмосферни влияния, като дъжд и влага.

 

    Светлини и режими на работа

Челника разполага с четири доста ярки светодиода, в корпус 2835 и мощност 0,5W. Според спецификацията те би трябвало да излъчват светлина с яркост 250 лумена. В предпазното стъклно има реализирана оптика пред всеки светодиод, това концентрира излъчваната светлина в петно пред челника. Времето за светене е около 4 часа на максимална мощност, а на половин около 8 часа. На снимката челника се намира на 50 см от стена. 

    Включване и начин на работа

Включването на челника става с един бутон. При първото натискане се включва на пълна мощност, с второ натискане преминава на половин мощност, при което излъчваната светлина незначително намалява. Третото натискане изключва светлината.

 

    Електрически параметри

Една голяма екстра за този челник, е вградената акумулаторнат батерия, която може да бъде зареждана от зарядно за телефон с букса microUSBВремето за зареждане на напълно разредена батерия, според данни на производителя е около 4 часа. Наличието на акумулатор, изключва постоянното купуване на батерии и винаги е на разположение за работа ( естествен, ако акумулатора е зареден).

 

    Плюсове

-         -  Може да се използва като челник или като работна лампа.

-         - Вградена акумулаторна батерия.

-         - Силна светлина с две степени на яркост.

-         - Лесно боравене и голяма функционалност.

- Надежден и с гаранция.

- Здрав корпус.


    Минуси

-   Много силно странично светене.

-   Ако акумулатора е изтощен, челника не може да бъде използван докато не получи достатъчен заряд, а не могат да бъдат сложени нови батерии.

-   Първо се включва силната светлина.

 

    Изводи

Това е един добре замислен и направен челник, надежен и функционален, създаден за работа.

Може да се използва в сервизи, работилници, работа на открито и тъмно, работа около метални конструкции където може да бъде поставен на произволно място.

Недостъка му е, че ако се използва за екипна работа или около други хора, намиращите се срещу или около челника, ще бъдат силно заслепявани.

Сигурно се чудите защо посочих като минус това, че първо се включва на силната степен. Защото има хора, които не обръщат внимание на техническите възможности на челника, очакват той да изпълнява посочените от производителя характеристики, а в последствие остават разочаровани. Ще илюстрирам това с пример, потребител ползващ такъв челник се оплакал на търговеца от който го купил, че свети само до обяд. Като го попитал търговеца на каква мощност ползва челника, потребителя недоумявашо отвърнал:

-          Ами на максимум!!

Та... потребителя очаква челника да свети 8 часа, без да си направи труда да го ползва така, че да изкара това време.


Следващия, който ще разгледам е неизвестен немарков китайски челник. Евтин и достъпен, достоен да бъде окачествен като работен.


 

    Конструкция

Класически челник, който може да  бъде насочван надолу или нагоре. Конструкцията на челника е типична за евтин, но  достатъчно здрав и надежден за класа си.

 

    Светлини и режими на работа

Челника разполага с два реда от по 6 светодиода, в корпус 5050 и мощност 0,1W. Този светодиод не е с много голяма яркост и не може да се очаква много от него. При този челник липсва оптика пред светодиодите, така че излъчваната светлина е силно разсеяна, т.е силна близо до него и слаба на разстояние. Въпреки това, при тестовете челника се справи прекрасно и даде достатъчно силна светлина до около 3-4 метра, особено на една ръка разстояние светлината е перфектна.Времето за светене, ако са поставени батерии с капацитет 2000 mAh:

-          на половин мощност не повече от 4 часа.

-          на максимална мощност не повече от 2 часа.

Тези времена са абслютно условни и зависят от състоянието на батриите, изчислени са на база измерен ток в двата режма.

 

    Включване и начин на работа

Защо го избрах, изключително прост и удобен за работа, липсват всякакви мигащи режими и други цветове. Включването става с един бутон, първото натискане включва на половин мощност, т.е. само един ред светодиоди. Второ натискане преминава на максимална мощност и светят двата реда, третото натискане изключва светлината. Разликата между двата режима не е много значителна за очите, но за батериите е два пъти.

 

    Електрически параметри

Челника се захранва с три батерии ААА.

 

Плюсове

-          Изключително евтин.

-          Само една светлина, без излишни режими.

-          Първо се пуска икономичния режим.

-          Достатъчно силна светлина.

 

Минуси

-          Налага честа смяна на батерии при продължителна употреба.

-          Неизвестна степен на надеждност.

-          Не много устойчив на падане корпус.

-          За да свети силно светодиодите са претоварени.

 

    Изводи

Един евтин челник, предоставящ комфорт за работа, простота на използване и достатъчно светлина за класа си. Съществен минус е че светодиодите с претоварени, това означава че живота им няма нищо общо с масово споменаваните няколко хиляди часа. Живота им ще зависи от това колко време ще светят без да се гасят, независимо от ржима в който се ползва челника, защото тук силата на светене зависи от броя работещи светодиоди, а не от големината на тока през тях.

Челника е прекрасен за домашни майстори, където ще се използва от време на време и е необходима широка разсеяна светлина на една ръка разстояние. Поради това че се използват светодиоди, които не са ярки както при Бернер, този челник не заслепява толкова.Energizer Vision HD + Focus, моя любим челник.    Конструкция

Челник с интелект, проектиран  да издържи 15 години.

Конструктивно челника не се различава от повечето, може да  бъде насочван надолу или нагоре. Корпуса е устойчив на падане от едни метър височина, без да се повреди. Изработен е от пластмаса, като предната част е устойчива на надраскване и е по-малък в сравнение с предните два челника. Устойчив е на атмосферни влияния, като дъжд и влага.

 

    Светлини и режими на работа

Тук разликата е съществена спрямо горните челници. Има пет доста ярки светодиоди, два червени, един бял мощен, пред който има силно насочена оптика и два бели, пред които има матова оптика за дифузна светлина.  Червената светлина свети самостоятелно, докато другите две светят в комбинация. Общата сила на белите светодиоди е 300 лумена и с време за светене 6 часа. Съществен плюс при този челник е че заради "дълбоката" концентрираща оптика, той не заслепява странични хора, освен ако не бъде насочен директно в очите. На снимката долу може да се види в двете крайни положения, дифузната светлина и концентрираната, при междинните настройки на фокуса, доминира концентрирана светлина в центъра. Разсеяна светлина има само в крайно положение. 

    Включване и начин на работа

Тук е интелекта (сложната част), челника има два бутона. Представете си че е на главата ми, от десния бутон с първото натискане се включва червената светлина, с второто натискане се включват трите бели на максимална мощност. Третото настискане включва белите на понижена мощност и четвърто натискане гаси. Хитрина за която са се сетили конструкторите е, че независимо коя светлина свети, ако не е натискан бутона в рамките на около 2-3 секунди, следващото натискане  гаси, т.е. не е необходимо да се мине през всички режими за да бъде изгасен челника.

 

Левия бутон е любимият ми, един път натиснат включва трите бели, втория път ги гаси, удобно, а?

Поредната глезотия е, че ако бъде задържан този бутон, започва плавно преливане на светодиодите от силно насочена до сравнително разсеяна светлина, т.е. получва се нещо като фокусиране на светлината. Преминаването през двете крайни положения ( фокусирна или разсеяна) се индикира с картко премигване. Когато бутона бъде отпуснат, челника запаметява този фокус и при всяко следващо пускане на челника, светлината ще е с този фокус. Ако е необходимо да се промени, бутона се натиска и задържа докато се достигне желания фокус, ако не е необходима промяна,  само правим „цък-цък“


    Електрически параметри

Челника се захранва с три батерии ААА.

 

Плюсове

-  Достатъчно силна светлина.

- Не заслепява, няма силно странично светене.

- лесен за употреба, с един бутон се пуска исе гаси.

- набор от режими на работа, предоставя избор за сила и шрина на осветяване

- малък, лек и здрав. 

 

Минуси

-         - Налага честа смяна на батерии при продължителна употреба.

-         

 

    Изводи

Челник, предоставящ комфорт за работа, лесен за употреба и много светлина за размерите си. Прекрасен за домашни майстори, има много силна концентрирана светлина, не много широка но силна разсеяна светлина. Много добра работа би вършил и за професионална употреба, заради устойчивостта на механични и атмосферни влияния. Регулирането на яркостта е огромен плюс, особенно ако се работи в екип.

Челника може да се използва с огормен успех и в спорта, туризма, къмпинг, напрактика приложението му е неограничено, ако трябва да имаме светлина, която не държим в ръцете си. Една полезна екстра за този челник е червената светлина, в домашни условия може да се използва за да се вземе нещо от тъмна стая, където спи човек без да бъде притеснен, че нещо свети. Както е известно червената светлина не заслепява, т.е. окото бързо се адаптира към тъмнината след като бъде изгасен източника. Energizer Vision HD +


"По-глупавото" братче на горния челник. При него възможностите са същите но по-прости и малко по-слаба светлина.


Конструкция

Конструктивно челника не се различава от повечето, може да  бъде насочван надолу или нагоре. Корпуса е устойчив на падане от едни метър височина, без да се повреди. Изработен е от пластмаса, като предната част е устойчива на надраскване и е с размери колкото предния. Устойчив е на атмосферни влияния, като дъжд и влага.

 


    Светлини и режими на работа

Има три доста ярки бели светодиоди. Тук насочената светлина се получава от страничните,  пред които има комбинирана оптика, а дифузната от средния с матова оптика   Общата сила на белите светодиодите е 150 лумена и с време за светене 8 часа. Заслепяването и при този челник е малко. На снимката долу може да се види в двете крайни положения, дифузната светлина и концентрираната.


    Включване и начин на работа

Челника се включва само с един бутон, с краткотрайни натискания. При последователни натскания първо се включват трите светлини на масимум, второ натискане включва страничните с  концентрирна светлина, трето натискане включва средната разсеяна светлина. Тук също е вкарана функцията за директно гасене, ако не е натискан бутона в рамките на няколко секунди, т.е. натискането на бутона вместо да првеключи направо гаси. Когато се включи челника и светят всички светлини, ако бутона се задържи без да се отпусне, започва да регулира силата на светене, също става ако бутона се натисне втори път и се задържи. За разлика от предния челник, силата на светене, в която е изгасен този, не се запаметява, следващото включване е на пълна яркост.

 

    Електрически параметри

Челника се захранва с три батерии ААА.

 

Плюсове

-  Достатъчно силна светлина.

- Не заслепява, няма силно странично светене.

набор от режими на работа, предоставя избор за сила и шрина на осветяване

- малък, лек и здрав. 

 

Минуси

-  Налага честа смяна на батерии при продължителна употреба.

- Малко по-сложен за употреба

 

    Изводи

Челник, който може да се използва за работен, с малко компромис... по-евтин е от умното си братче. Става за домашни майстори, има силна концентрирана светлина, не много широка но силна разсеяна светлина. Добра работа би вършил и за професионална употреба, заради устойчивостта на механични и атмосферни влияния. Регулирането на яркостта е плюс, особенно ако се работи в екип.

Челника може да се използва с огормен успех и в спорта, туризма, къмпинг, напрактика приложението му е неограничено, ако трябва да имаме светлина, която не държим в ръцете си. 


Изводи на изводите

Има огромно разнообразие от челници, намират приложение предимно в спорта, туризма, изследването на пещерите. В настоящата статия аз опитах да концентрирам "светлината" към домашно или професионално приложение, извън изброените сфери. Когато челника се използва за работен от него се очаква да е полезен и лесен за работа, не е необходимо да го разучваваме при всяко пускане или да се чудим как свети.  

Разнообразието от челници е голямо, но малко предоставят "ограничена" но достатъчна функционалност. В един сервиз например или в къщи, не е необходим режим, който да мига или червена светлина, а пък като го изключваме, да "осветим" всичко наоколо. Показаните в статията челници не са единствените, имащи такава функционалност, има и много други, даже някои от тях се класифицират като професионални, устойчиви на падане от много високо, устойчиви на потапяне във вода и т.н.

Tags: