https://led4auto.com/image/cache/catalog/blog/worklights/work-lights-part1-title-1170x600.jpg

LED работни лампи, видове и характеристики 1 част

  • 0606 AprApr 2018201820182018
  • |   0 Коментари

Две светодиодни лампи, типични представители на работното осветление.

Здравейте скъпи читатели, в тази статия ще направя ревю на две лампи, които на пръв поглед са еднакви, но всъщност са различни. Ще се опитам да покажа техните възможности и тяхното приложение.

Както споменах в предната статия, преставените в нея лампи са предназначени за инспекция или оглед, ако е необходимо да се използват двете ръце и да се свети... възможностите не са много.

Представените в тази статия лампи спокойно могат да се нарекат работни, макър че тяхното приложение далеч надхвърля професионалната употреба.

Защо ги наричам работни?

Конструкция, с която лампата може да "стои сама", дава възможност да бъде закрепена и насочена да свети там където е необходимо, без да се държи в ръце. Такъв тип лампи обикновено се използват за да се свърши "някаква работа", затова се наричат работни.

Каква е конструкцията на работните лампи?

Лампите от този вид обикновено са оборудвани с две светлини, кука и силен магнит, освен това корпуса е чупещ, огъващ или въртящ. Това позволява лампата да бъде:

- закачена

- залепена

- поставена на някаква повърхност и насочена, посредством формата на корпуса


А ето ги и участниците в тази статия.

Лявата лампа е направена с 5мм светодиоди и е с фокусирана светлина. Дясната е направена с един СОВ светодиоди и е с ярка но разсеяна светлина.


И така започваме с най-важното, как светят.


Разпознава ли се коя е насочената и коя, не?

Ето ги по отделно.

От снимките не се вижда "всичко", затова аз ще разкажа. Както се вижда лявата е с по-концентриран сноп светлина. Практически, тази лампа ще бъде полезна в ситуация, в която е поставена по далеч от обекта който се осветява или обекта е на място, където лампата не може да бъде поставена в непосредствена близост. Например да се "светне" дълбоко при двигателя на автомобил или водопроводчик да светне в някоя ниша.

На следващите снимки може да видите лампите снимани навън, разликата е очвидна.

 


Лампата с разсеяна светлина би била полезна когато трябва да се освети голяма площ, т.е. необходим е "общ поглед". Например да се освети целия двигател на автомобила, ако трябва да се освети тъмно помещение, а също с голям успех и в палатка.

Както споменах по-горе, лампите които могат да бъдат наречени работни, предоствят повече възможности. Една от тях е втората светлина, която е насочена и може да се използва като фенерче.  В представените лампи, тя е направена от три  светодиода с корпус 5мм и в конкретния случай има какво да се желае от тях, но... както обичам да казвам  "вършат работа".


Нека разгледаме конструкцията.

И двете лампи имат кука, която може да се върти на 360 градуса. С нейна помощ лампата може да се окачи да виси. За съжаление обаче само вертикално, т.е. страничната силна светлина ще свети само настрани, а малката само нагоре.


Корпусите на лампите са "чупещи" на ъгъл от 0 до 90 градуса, благодарение на това могат да бъдат поставени върху някаква повърхност или на земята и да бъдат насочени, до колкото позволява конструкцията.

Ако наблизо има железни повърхности, лампите могат да бъдат закрепени с вградените магнити. В случая магнитите са в основата и на гърба. Ако се закрепят на магнитите в основата, могат да бъдат насочени, ако се използва магнита на гърба, лампите ще светят в равнината в която са закрепени.

Захранване

Показаните лампи се захранват с три батерии размер ААА. Тук тези лампи се различават от професионалните, които според мен трябва да са с вградени акумулатори. 

Естествено показаните лампи могат да бъдат захранвани с акумулаторни батерии. 

И така, разгледахме две евтини, китайски лампи, предоставящи доста възможности за употреба. Въпреки че са китайски, те са типичен пример за това какво може да се очаква от различните видове светодиоди. Повечето работни лампи светят по подобен начин и имат сходни конструктивни възможности, разликата ще е в силата и времето за светене, естествено и в качеството на изработка.

Ще спомена един пример, който ми показа лично мение на един човек, който е лаик в това отношение но много точно описа какво "един" известен производител е "развалил" в новото поколение лампи.

Нека ви разкажа накратко: в един магазин разглеждах една много скъпа "маркова" работна лампа, направена с дискретни SMD светододи, излъчващи разсеяна светлина. Човека, който ми я показа каза следното:

- предния модел беше с диоди и светеше по-добре, тая са я направили с "лед" и не свети толкова добре.

Какво имаше предвид той, стария модел е била с фокусирана светлина, а новата е с разсеяна, за него по-добрата очевидно е фокусираната светлина.Приложението на показаните лампи е голямо, могат да бъдат използвани като:

- работни лампи в сервизи, работилници, водопроводчици, шофьори.

- къмпинг и туризъм.

- фенерче в домашни условия.


Двете лампи се предлагат в  онлайн магазина.


В следващата статия ще направя ревю на челници, като акцента пак ще е работни лампи.

Благодаря за Вашето внимание!


Tags:

0Коментари

За да напишете коментар е необходимоЛогин