https://led4auto.com/image/cache/catalog/blog/worklights/work-lamp-choise-1170x600.jpg

Каква Работна LED Лампа Да Изберем

  • 0404 MarMar 2018201820182018
  • |   0 Коментари

Трябва Ви работна лампа и се чудите какво да си вземете?

В тази статия ще разгледаме и сравним две работни лампи тип писалка. Показаните лампи могат да бъдат добър пример за възможностите на светодиодните продукти, а накрая ще обобщим критериите за избор на подходящо осветление.Двете лапи, които ще разгледаме и сравним се предлагат в нашия онлайн магазин.


BERNER

КИТАЙСКА


Дизайн


Едната лампа ще наречем “Китайска”, а другата “Маркова”. Естествено това разграничаване е условно, понеже най-вероятно и двете са произведени в Китай, но едната е брандирана, а друга не е. Двете лампи са идентични като функционалност, но с изразени разлики в конструктивно отношение, благодарение на което може да се видят предимствата и на двете.


          Светлини


При LED лампата на Berner за станична светлина са използвани 7 дискретни светодиода и оптика пред всеки от тях, която леко да фокусира светлината.

Челната светлина е реализирана с един светодиод и рефлекторна оптика, с чиято помощ светлината е силно фокусирана и ефекта е ярко светлинно петно.

При китайската лампа страничната светлина е реализирана със светодиод, направен по технология COB (Chip On Board), без оптика пред него, а само предпазна прозрачна пластмаса. Челната светлина е реализирана с един светодиод и асферична леща, с чиято помощ светлината излъчвана от светодиода е ограничена в петно. Характерното за тази конфигурация е, че светлинния сноп не е фокусиран и осветеността е еднаква с тази без лещата.
Корпуса Berner  е пластмасов оребрен, който на пипане създава усещане за добро сцепление. Оребреният корпус е полезен, когато лампата се държи в ръка. Това е особено важно за автосервизи, където се работи с омаслени ръце.

Китайската лампа също е  изработена от пластмаса, но при нея липсва оребрение. За да се подобри надеждността при хващане, тялото е с извивка, в която да попаднат пръстите.Бутона за включване на лампата Berner е разположен на една от челните страни (като на химикал), а на китайската е под страничния светодиод. След като тествах двете лампи, установих, че бутонът на китайската лампа е разположен на по-удобно място, превключването на светлините не изисква допълнителни движения, освен натискане с пръст.


Клипс (закачалка)

И двете лампи имат закачалка, на която е монтиран магнит. Плюс за китайската лампа е, че закачалката може да бъде завъртана на 45 градуса, благодарение на това страничния светодиод може да бъде насочен в една от двете посоки.Естествено няма идеални неща, магнитите на китайската лампа нямат омекотяващо покритие, за което са се сетили от Berner и са сложили. С това омекотяващо покритие LED лампата Berner спокойно може да се залепи към купето на автомобил без да одраска боята, но къде ще свети, е друг въпрос :).
Буксата за зареждане зареждане на Berner е разположена странично на докато при китайската е в основата на лампата. Двете лампи имат индикация при зареждане, докато се зарежда свети червено, когато приключи заряд свети в зелено.


Размери и тегло

Berner        170х22 мм, 57 гр.

Китайска   185х35х20мм, 87 гр.


Електрически параметри


От Berner не дават информация каква мощност са светодиодите, но казват колко време би светила лампата, при пълен заряд на батерията, а именно 3.5 часа. Аз предполагам че това се отнася за челната светлина, понеже при повечето лампи тип писалка, челния светодиод е по-маломощен и това време е постижимо само с него. Естествено, ако лампата  се използва за кратки интервали от време, ще може да се разчита на нея много пъти, без да е необходимо да се зарежда при всяко ползване.


При китайската лампа, за страничната светлина е използван светодиод произведен по технология COB (Chip On Board). Това е технология при, която светодиодните чипове се монтират върху обща подложка (алуминиева), на сравнително малко разстояние един от друг. Това позволява създаването на мощен светодиод, с голяма яркост. Естествено тук възниква проблема с надеждното охлаждане.


  • Мощност на страничния светодиод 3W

  • Мощност на челния светодиод        1W


Батериите на двете лампи са почти еднакви акумулаторни батерии  Li-Ion 14500 ( 3,7V):

  • Berner има една с капацитет от 750mAh.

  • Китайската лампа е с 2 (две) батерии с капацитет 700 mAh.


Времето за светене не съм го измервал понеже се притеснявам, че ако оставя лампите да светят непрекъснато, има вероятност светодиодите да прегреят и да дефектират,  особено на китайската. Това, което е достъпно като информация е:


Berner 
- 3,5 часа  ( мое предположение е, че се отнася за челния светодиод)

- странична светлина... предполагам около час


Китайска ( по мои предположения и сметки, съгласно декларираните мощности и капацитет на акумулаторите)

- около 4,5 часа , с челния светодиод.

-  1 час със страничния светодиод.Светлинни параметри


Най-интерсното за мен, предполагам и за Вас, как светят тези лампи......

От снимките може да се види ефекта от лещите пред светодиодите.

При LED лампата Berner светлинното петно е по-ограниченo, за сметка на по-добрата осветеност.

При китайската лампа светлинното петно е по-голямо и осветява по-голяма площ, с по-малка яркост.

Практически, какво значат тези неща....

Нефокусираната светлина осветява голяма площ в близост до източника, но силно намалява на по-далечно разстояние. Този вид осветление е подходящо за осветяване на голяма площ в близост до източника, колкото по-ярък е, толкова повече светлина ще има.

Фокусираната светлина има приложение на по-голямо разстояние, при нея обаче липсва светлина в близката област около източника. Подходяща е за трудно достъпни места.

Ще спомена един практически пример. При последния технически преглед на моя автомобил, човека извършващ прегледа, използваше инспекционна лампа Philips имаща само нефокусирана странична светлина. Наложи се да „светне“ по-дълбоко при двигателя, единственото, което можа да направи е да се опита да вкара лампата по дълбоко за да има достатъчно светлина. Според мен в този случай, по-полезна щеше да е челна фокусирна светлина.

Заключение


Съществува голямо разнообразие от работни и инспекционни лампи. В зависимост от конструкторското решение и цената, те са оборудвани с дискретни SMD или COB светодиоди.

При всички лампи, независимо от цената и марката, ако нямат оптика те ще светят като китайската лампа показана в тази статия. Разликата ще е в качеството на светодиодите и тяхната сила на светене, колкото по-ярки са, толкова повече светлина ще има, колкото по-качествени са, толкова по дълго време ще работят без да дефектират.

Има и друг вид светодиоди, при които оптичната леща представлява самия корпус и заводски са фокусирани с ъгъл на излъчване около 15-25 градуса. Лампите, в които се използват тези светодиоди имат насочена ярка светлина, която зависи от параметрите на светодиодите.
Като заключение, мога да обобщя видяното от снимките, опит и експерименти.

Ако е необходима LED лампа, която да служи дълго време и да доставя достатъчно светлина за комфортна работа, за предпочитане е  „марковата“ , в конкретния случай на BernerАко е необходимо да се освети голяма площ, ще се използва страничната светлина, ако е небходимо да се „светне“ на трудно достъпно и отдалечено място, фокусираната светлина е безценна.

Ако критериите не са високи и такава лампа ще се ползва като аксесоар или домакински фенер, китайската LED лампа е идеалния вариант.

Недостатък на тези малки лампи, е че трябва да се държат в ръка, определено не могат да бъдат закачени навсякъде, те са изключително удобни за преглед и инспекция. За удобна и прдължителна работа по-подходящи биха били лампите, които могат да бъдат надеждно закрепвани и насочвани, но за тях друг път.


Надявам се, че с описаното в тази статия, избора на работна лампа ще е по-лесен и ще е във Ваша полза.

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да ни пишете на office@led4auto.com или да оставите коментар, Благодря за вниманието.


0Коментари

За да напишете коментар е необходимоЛогин